Spelarpresentation: Rikard Backelin

Rikard Backelin

Spelarpresentation. Rikard Backelin, född 1969, Elo-rating 2326 (1/9 2017). Har fru och en dotter. Arbetar som rådman (vid Attunda tingsrätt, dock för tillfället placerad på Förvaltningsrätten i Stockholm (Migrationsdomstolen)). Springer långlopp, bl.a. maraton. Efter viss bortovaro från tävlingsspel come-backade jag ifjol och siktar på fler partier i år.

Rikard Backelin

När började du spela schack? Reglerna lärde jag mig av pappa i förskoleåldern. Klubbspel påbörjades i Trappan i numera nedlagda Vällingby SS som 15-åring. Lasse Karlsson hade då lämnat klubben, men andra profiler fanns, t.ex. Lasse Degerman och “trollkarlen” Åke Olsson.

Vilka är dina främsta schackliga meriter? Mest värdesätter jag andraplatsen i Hallsbergs internationella juniorturnering 1988/89 och segern i Mästar Elit i SM 1994. Härutöver kan jag stoltsera med fem raka individuella Smålandsmästerskap (1996 –2000, dvs. exakt 20 år efter Björn Borgs Wimbledonsvit) och tre vinster i Schackrutans snabbschacksturnering på Åland (senast 2009).

Varför har du valt att spela för Farsta SK? Blev värvad av Farstas starke man (Johnny W) i samband med att vi spelade två korrpartier under sent 1990-tal, då jag bodde i Jönköping och representerade Huskvarna ASK. Att jag föll för frestelsen hängde ihop med att jag kände flera av spelarna i laget (t.ex. Lasse D och Svenne L) sedan tidigare.

Vilka är dina styrkor som schackspelare? Tre k:n. Kondition, kämpatakter och kreativitet.

Vilken är din idol och förebild? Jag säger tre k:n till. Karpov, Kasparov och Kramnik.

Bli först med att kommentera

Kommentera