Spelarpresentation: Niclas Hjelm

Niclas Ljung

Presentation. Niclas Hjelm, född 1971, elo-rating 2358 (1/9 2017). Jag utbildade mig till civilingenjör i teknisk fysik, KTH. Sen hamnade jag på andra sidan katedern. Jag jobbar som lärare(matematik och fysik) och pedagogisk utvecklare på KTH. I teorin vet jag alltså en del om hur lärandeprocessen fungerar, men mitt schackliga förkovrande går långsamt…

När började du spela schack? Jag började spela i Bollmora SK (numera omdöpt till Tyresö SK) när jag var tio. Efter ett antal år i Bollmora och ett dussin i Rockaden har jag nu varit med tjugo år i Farsta SK.

Vilka är dina främsta schackliga meriter? Genom att komma trea i kadett-SM och tvåa i junior-SM visade jag begränsning redan som junior. Jag vann korr-SM i slutet på 90-talet (på den tiden dragen skickades med brevbärare, och schackdatorerna inte var starka). Det får alltså anses bevisat att jag tänker långsamt…

Varför har du valt att spela för Farsta SK? Jag hade börjat umgås en del med Backelin, Degerman och Lindeman så det var av sociala skäl jag gick med i Farsta SK. Vi umgås en del fortfarande även om det blir mindre och mindre schackspelande med åren…

Vilka är dina styrkor som schackspelare? Att försvara dåliga ställningar.

Vilken är din idol och förebild? Jag kan inte säga att jag har någon idol eller förebild. Med det sagt vill jag framhålla att Carlsen har revolutionerat schacket. I en tid där världseliten är ytterst välpreppade i öppningarna med hjälp av datoranalyser, flyttar Carlsen bara ut pjäserna för att få en spelbar ställning. I jämna slutspel där man brukade ta remi spelar Carlsen bara vidare och verkar kunna krama ut vatten ur de flesta stenar. Hur detta påverkat mitt spel? Jag hade tappat udden i mitt öppningsspel redan innan Carlsen blev känd…

Bli först med att kommentera

Kommentera