Ordföranden informerar

Klubbens ungdomsverksamhet fortsätter att expandera. Vi har välbesökta ungdomsträningar i två lokaler med start 16:30. På måndagar tränar vi vid Södra Station och på onsdagar i Tuben i Farsta Centrum. Klubben är numera en ungdomsklubb, dvs klubben har mer än 60 % av medlemmarna som är yngre än 26 år. Vår ungdomssatsning har skapat intäkter och klubben har numera en god ekonomi. Framgångar för ungdomsverksamheten innebär ett lyft för hela klubben. Det innebär många fördelar.

Att spela schack har blivit populärt. Det är inne att spela schack. Det märks även på riksnivån där Sveriges Schackförbund noterar en rekordhög siffra för 2023 med 43.000 medlemmar.

I ungdomsverksamheten var Kadett-lag-SM en viktig tävling, som spelades 13-14 april. Kadetter år ungdomar upp t o m 16 år. Klubben ställde upp med lag på första gången på 20 år. Vi ställde t o m upp med två lag. Förstalaget slutade i mittfältet med tre segrar och tre förluster.

För ambitiösa schackungdomar är skol-SM årets höjdpunkt. Tävlingen spelas i år 11-13 oktober i Varberg. Då samlas landets bästa ungdomar för att tävla i nio åldersklasser. Klubben avser att skicka en delegation till Varberg. Det skulle innebära ett stort kliv för klubben. Ungdomarna får ett mål att kämpa mot och ge dem ett skäl att hålla igång sin sommarträning.

Klubbens årsmöte avhölls på nätet 2024-05-28. På mötet antogs nya stadgar och en verksamhetsplan för 2024. I budgeten för 2024 kunde vi notera att intäktssidan stärkts märkbart. En proposition om medlemsavgifterna antogs.

Tyvärr har medlemsavgiften tidigare legat för högt, vilket skrämt bort nya medlemmar. För de vuxna sänktes avgiften från 1.400 kr till 1.100 kr. Avgiften ligger därmed i mellanskiktet bland stockholmsklubbar. Vi har vinnlagt oss om att ha en speciellt låg avgift för åldersintervallet 21-30 år.

För ungdomsträningarna har vi en avgift på 1.000 kr per termin. Det finns klubbar som har högre avgift och andra har lägre. Även på den punkten ligger vi i mellanskiktet bland stockholmsklubbar.

När det gäller lagspelet för seniorerna, så har klubben tre lag i allsvenskan. Speciellt uppmärksammas vårt allsvenska första lag som spelar i superettan. Laget fick en urusel start med fyra raka förluster. Sedan tog man sig samman med fyra vinster och en oavgjord på de fem sista matcherna. Därmed blev det till slut en godkänd fjärdeplats.

Klubben har tre seniorlag i lag-DM. Vårt lag 2 i lag-DM blev uppflyttat från div 3 till div 2. De bästa ungdomarna spelar i våra seniorlag. Vi har haft klubbkvällar, men dock inte varje vecka. På våravslutningen med KM i blixt deltog 17 spelare.

Klubben ska i höst på nytt arrangera vårt junior-GP och till våren arrangerar vi troligen kadett-lag-SM. Vi behöver funktionärer. Speciellt värdefullt är om några vill utbilda sig i något av dessa tre specialkompetenser: Domare eller att administrera tävlingar via medlemssystemet eller direktsändning av partier.

Med detta får jag önska en trevlig sommar.

Johnny Wieweg, ordförande Farsta SK

Bli först med att kommentera

Kommentera