Ordföranden informerar

2023-06-18

För tre år sedan i mars 2020 drabbades vi av coronapandemin. Det blev ett hårt slag för klubben. Vi försökte kompensera med utökat spel på nätet, men det räckte inte långt. Nu tre år senare ser jag starka positiva tecken i närtid för klubben och främst för vår ungdomsverksamhet.

Den gångna säsongen var motig för vår seniorverksamhet. Innan seriestart tvingades vi flytta ner vårt andralag i allsvenska serien från div 1 till div 3. Detta andralag kom på andra plats i sin serie. Förstalaget i elitserien kom på nionde plats och blev nedflyttat. Chansen fanns att klara laget kvar i serien. Det avgjordes i sjätte ronden när vi förlorade den viktiga matchen mot Västerås med 3½-4½.

Även vårt förstalag i lag-DM blev nedflyttat. Det avgjordes med minsta möjliga marginal nämligen ½ partipoäng. Vi har spelare nog för att spela i distriktets högsta serie, men klubbens bästa spelare behöver delta oftare. Vårt andralag i lag-DM i div 3 kom på tredje plats.

Det är nu dags att vända den negativa trenden och för kommande säsong är målsättningen att alla de fyra nämnda lagen ska vinna sina serier. Vi har haft klubbkvällar, men dock inte varje vecka. Vi hoppas på ett ökat intresse så att vi kan ha klubbkvällar oftare.

Under hösten startade vi ett lag på Lichess för spel online. Vi anmälde ett lag i ”Lichess Bundesliga”. Laget heter ”Farsta SK Open” och laget är även öppet för ”icke medlemmar”. Vi startade i div 16, men pendlar nu mellan div 9 och 11. Vi spelar varje torsdag och söndag 20:00-21:40.

Klubbens årsmöte ägde rum 23/5. En styrelse på sju personer valdes. Nya medlemsavgifter beslutades för 2024 och framåt och de är fortfarande modesta.

Klubbens framtid ligger i ungdomsverksamheten. Vår ungdomsledare Salar Banavi bedriver ungdomsträningen i vår lokal helt nära Södra station måndagar 16:30-18:00. Vi har även under våren startat ungdomsträning i Farsta. Där i Farsta centrum hade vi under våren träningar onsdagar 16:30-18:00. Vi har under senare tid fått många förfrågningar och sett en succesiv ökning av kursdeltagare.

Klubben har ett samarbete med Farsta stadsdelsförvaltning. Tillsammans arrangerade vi onsdag 31/5 en schacktävling för ungdomar i Farsta centrum, där nya schackbord invigdes på Munkforsplan.

Vi räknar med en stark expansion av ungdomsverksamheten under hösten. Målsättningen är minst 35 nya medlemmar. Klubben avser dessutom att arrangera ett eget junior-GP 11-12 november på salongerna. Det blir betydelsefullt för klubbens ungdomsverksamhet och ekonomi. För uppgiften behöver vi många funktionärer.

Framgångar för ungdomsverksamheten innebär ett lyft för hela klubben. Det handlar om fler och intresserade medlemmar. Det blir en sundare och starkare ekonomi. Det innebär många fördelar.

Självklart kan styrelsen inte utföra allt arbete själva. Uppgifterna och arbetsbördorna måste fördelas bland medlemmarna och vi arbetar alla för ett gemensamt mål.

Med detta får jag önska en trevlig sommar.

Johnny Wieweg, ordförande Farsta SK

Bli först med att kommentera

Kommentera