Full Fart På Juniorverksamheten under 2023!

Efter att vi har startat igång våra ungdomsträningar på höstterminen förra året har en hel del föreläsningar, simultanschack, gamla-nya ansikten och massor av snacks fått oss att skriva en kort sammanfattning kring det som har hänt hittills!

Efter en lång paus under pandemin (där vi dock hade juniorträning online) var det härligt att få starta igång med träningarna på riktigt igen. I vår lokal vid södra station hade våra ungdomar återigen en plats där de kan spela, lära och träffa lagkamrater. Som brukligt hade vi en relativt liten grupp av schackspelare i början av terminen. Men denna stillsamma tillvaro kom att ändras drastiskt efter pandemin, då ett stort inflöde av intresseanmälningar strömmande in i samband med schackboomen.

Vi har framförallt fokuserat på tre huvudaspekter under våra träningar: pussel, genomgångar och att spela partier. Efter att klockan har slagit 16:30 får våra ungdomarna under de första 20 minuterna lösa taktiska pussel baserade på respektive spelstyrka. Därefter blir det genomgång där en av våra erfarna ledare presenterar ett tema och låter eleverna klura ut det som visas på schacktavlan.

Träningarna består dock inte bara av ständig problemlösning och kluriga genomgångar; utan vi kör en ”refill” där juniorerna får ta en paus, äta frukt och dricka saft/drickyoghurt. Under pausen brukar även livliga diskussioner kring tävlingar, onlineschack eller bara mondäna vardagshändelser diskuteras bland varandra.

Araav var först på plats när det blev chips och blandsaft den här gången!

Avslutningsvis så brukar vi spela snabbschack, simultanschack eller parövningar som hand and brain. Vi tycker att traditionella former av spelande (rapid partier med 15 minuters betänketid) är självklart den huvudsakliga spelformen för främjandet av schacket bland våra juniorer. Men att mixtra till det och slänga in parövningar är även något som vi ser som givande!

Däremot får våra juniorer inte enbart möta spelare i sin egna spelstyrka/ålder. Utan får även vara med och utmana våra ungdomsledare: som i exemplet nedan där 8 juniorer valde att stanna kvar och delta i en simultanmatch mot vår egna ledare Salar!

I simultanschack möter ungdomarna en av våra ledare och reglerna är simpla: Simultanschack är när en schackspelare möter ett flertal motståndare samtidigt. Tränaren spelar vitt och gör första draget på alla borden. Juniorerna har tid att tänka igenom sitt drag under hela tiden medan tränaren är frånvarande. När denna kommer tillbaka till bordet måste junioren där omedelbart göra sitt nästa drag. Tränaren gör därefter sitt drag och går vidare till nästa bord och så vidare.

Nu när HT-2023 är igång ser vi fram emot att lyssna på flera föreläsningar, träffa gamla som nya ansikten, utmana ungdomsledarna på simultanschack och självklart mer snacks! 

Bli först med att kommentera

Kommentera