Intervju med Vincent

Vincent Berglund

Presentation. Vincent Berglund går i andra klass på Eiraskolan. Han fyller nio år 30/6 2020. Vincent lärde sig spela schack när han var 6 år. Han kom med i Farstas ungdomsverksamhet i början av höstterminen 2019. Viktiga fritidsintressen är schack och fotboll.

Hur var den första tiden som schackspelare?

Först fick vi några schacklektioner på fritids när jag gick i förskoleklass. Jag gillade själva schackspelandet men det var lite för långsamt så jag slutade, för vi gick igenom samma saker så många gånger att det blev långtråkigt.

Berätta om klubbens ungdomsträningar på onsdagarna.

Jag missade inte många träningar fastän de krockade med mina fotbollsträningar på onsdagar.  Jag tyckte om att få lära mig nya vinnande drag och träffa kompisar. Men mest att spela mot de andra.        Några helger var vi ute och spelade lagtävlingar och jag spelade mot barn i andra klubbar. Det var kul! 

Sedan kom Coronakrisen och schacket fick flytta ut på nätet. Hur upplever du det?

Skillnaden är bara att man inte ser motståndaren. Jag tycker att det är helt ok.

Du lär ha sagt att schack är roligare än fotboll. Vad är det som är så roligt med schack?

Haha, ja, båda är roliga. Men ibland är schack roligare. Det speciella med schack är att man får tänka.

Hur upplever du det är att spela mot vuxna som är erfarna och flera gånger äldre än du?

Jag tänker inte på det, jag krigar bara på. 

Hur har du utvecklats det senaste halvåret? Vad har du utvecklat?

Jag tycker att jag gjort stora framsteg. Jag fick nyligen veta att jag avancerat till fjärde plats på klubbens interna rankinglista över juniorer. Det var verkligen kul att höra. Det jag utvecklat mest är att spela med alla pjäserna. 

Hur ska du se till att göra framtida framsteg i schackspelandet? Hur tränar du?

Oftast spelar jag schack minst en stund varje dag. Jag försöker att träna på att inte slarva och göra misstag som jag ångrar.  Jag deltar i klubbens tävlingar och kurser på nätet. Jag har också deltagit i de vuxnas lagtävlingar på Lichess. Sedan är jag anmäld till klubbens schackkurs under sommarlovet. Jag tror att det kommer bli kul!

Bli först med att kommentera

Kommentera