Ordföranden informerar 21 juni

Johnny Wieweg


Lagspelet gick väl så där under säsongen 2019/2020. I Lag-DM besegrade vi Solna i en ödesmatch och vi spelar därmed vidare i distriktets elitserie. I allsvenska serien blev serierna p g a coronakrisen aldrig färdigspelade för vårt lag 2 och 3. För vårt elitserielag är läget att tre ronder är fortsatt ospelade. En höjdpunkt under säsongen var när vårt elitserielag lyckades besegra ett av favoritlagen Wasa SK med 4 1⁄2-3 1⁄2.


När coronasmittan bredde ut sig, flyttades verksamheten på nätet. Vi var inte allra först där, men vi lyckades ganska snabba komma ut på nätet. En tänkt träningsmatch on-line mot Kristallen omvandlades till en tanke på ett lag-DM on-line. Vi fick distriktet att nappa på vår idé och ett lag-DM på Lichess kom till stånd.


Vi har under våren deltagit i tre lagtävlingarna on-line på Lichess. De tre tävlingarna var på söndagarna ”Swedish Chess Team Battle” (betänketid 3+0). På tisdagar spelades ”Lag-DM” (3+2) och på onsdagar spelades snabbschack i ”Swedish Rapid Team Battle” (10+2). Vi var inte på medaljplats, men vi lyckades med att kunna spela i högsta divisionen i alla tre tävlingarna. Av stockholmsklubbar var det endast Wasa SK som lyckades med något liknande.

Lagtävlingarna på Lichess fortsätter under sommaren på söndagar (3+0) och på onsdagar (10+2) startar en ny omgång 1/7. Lag-DM on-line beräknas återkomma i höst. Under hösten 2019 utvecklades vår ungdomsverksamhet till en ny nivå i och med samarbetet med Estniska Skolan och i slutet av höstterminen hade vi ca 25 ungdomar i regelbunden träning. Det hela verkade stabilt, men sedan kom coronasmittan. Vi flyttade ut verksamheten till nätet med en turnering på Lichess och en utbildningsträff via Zoom varje vecka under vårterminen. Det ledde dock till ett betydande numerärt tapp. En som inte tvekade att följa med verksamheten ut på nätet var Vincent Berglund 8 år nu och han fyller nio år om några dagar. En intervju med honom finns på hemsidan.

Ganska tidigt kom tanken upp att vi skulle ordna en sommarkurs för ungdomar under 10 veckor med ett Zoom-möte i veckan, med material att läsa och uppgifter att lösa som hemuppgifter. Inriktning skulle bli i huvudsak slutspel och taktik. Stockholms Schackförbund har stöttat vår sommarkurs genom att sätta upp priser för sommarkurserna. Det innebär att intresserade och ambitiösa kursdeltagare kommer att få utbildning i höst av GM- och/eller IM-spelare i distriktets regi.


Vår sommarkurs hade sin första träff via Zoom onsdag 17/6. Vi har deltagare från tre klubbar (SK Rockaden, Västerås SK och Farsta SK). Vi är tacksamma för det förtroende som visats oss från föräldrar och ungdomar och från distriktet. Det är ett förtroende som vi inte ska svika. Caronasmittan och dess effekter har inneburit prövningar för alla idrotts- och schackklubbar. Vi har försökt ta till vara de möjligheter som erbjudits och vi ska förhoppningsvis kunna komma ur krisen med förhoppningar inför framtiden och att då kunna skönja en ljus framtid för klubben.


Med det får jag önska en trevlig sommar!
Stockholm 2020-06-21
Johnny Wieweg, ordförande Farsta SK

Bli först med att kommentera

Kommentera