Spelarpresentation: Lars Degerman

Lars Degerman

Spelarpresntation. Lars Degerman, född 1963, Elo-ranking 2451 (1/9-2017). Civilingenjör i Maskinteknik med examen från KTH 1988. Har de senaste 20 åren varit verksam som lärare och programansvarig för maskiningenjörsutbildningen vid Uppsala universitet.

Lars Degerman

När började du spela schack? Jag började spela schack när jag var ca 7-8 år. Motståndet bestod oftast av min storebror eller far. Jag hängde också en del vid ett bibliotek i Hageby (Norrköping) där jag växte upp. De andra barnen, även de betydligt äldre än mig, blev efter ett tag rejält trötta på att få stryk. Mina förlusttrötta motståndare letade då upp en bibliotekarie som var en hygglig schackspelare, och han snurrade upp mig fullständigt. Det var kanske första gången jag insåg att schack innehöll ofantligt med möjligheter(?)

Vilka är dina främsta schackliga meriter? Jag säger som Zlatan ”Äntligen en bra fråga”.  Mina mest minnesvärda vinster är förstås Schack SM (Sverigemästarklassen) 1995 och 1997 och kanske vinst i Öppna SM 1994. Jag har också spelat en hel del öppna turneringar utomlands med viss framgång, även om kvaliteten på motståndet varit blandat. Min första turneringsseger tog jag i Caorle (utanför Venedig) 1985. Efter det blev jag miljonär, dock bara i valutan Lire. Under början av nittiotalet turnerade jag flitigt i Spanien och tog där delade turneringssegrar i Matalascanas och Portogualete. Den starkaste turnering jag spelat var Siegemanturneringen i Malmö 1998. Medelrankingen i turneringen var 2561 och jag var näst lägst rankad. Jag gick obesegrad igenom turneringen och tog 5 av 9, tyvärr en halva för lite för en GM-inteckning.  (länk till turneringen: https://www.365chess.com/tournaments/Sigeman_&_Co_1998)
Som ni redan noterat har mina schackframgångar passerat bäst före, för jag har efter 1998 spelat mycket sparsamt, samt ganska mediokert.

Varför har du valt att spela för Farsta SK? Jag var länge trogen min moderklubb Vällingby SS som jag började spela i 1975 men på nittiotalet var Vällingby på dekis och Farsta var då en klubb i medvind, och med ambitioner och trevliga spelare, så jag valde att gå med i slutet av nittiotalet. Har efter det gjort ett gästspel i Team Viking men är nu ånyo åter i Farsta vilket jag inte ångrar.

Vilka är dina styrkor som schackspelare? Idag blir jag tyvärr mer påmind av mina svagheter som i första hand består av dåliga öppningsförberedelser och dålig (samt långsam) varianträkning. När spelet stämmer (eller kanske stämde) var jag väl förberedd i öppningarna och hade bra skärpa i mittspelet.

Vilken är din idol och förebild? Från början var det definitivt Fischer, hans bok ”My 60 memorable games” var en av de första jag köpte. Men eftersom jag är jämnårig med Kasparov så ljuger jag om jag inte erkänner vilket inflytande han haft. Av dagens superstormästare så gillar jag av någon anledning Aronian, han kan spela lite krokigt (och ofta komplext) ibland, men han har ett härligt strategiskt djup i sitt spel.

Bli först med att kommentera

Kommentera