Krister Lagerborg

Krister Lagerborg

Krister Lagerborg, född 1955, pensionär, tidigare direktör mm.

När lärde du dig spela schack?

Min far lärde mig schack när jag var åtta-nio år. Då spelade jag bara med honom. Han plockade bort en pjäs när han vann, och sedan en till när han vann nästa gång så till slut kunde jag inte annat än att vinna och så uppstod det en slags balans där vi vann varannan gång. Min far dog i cancer för några år sedan, strax innan han skulle fylla 90, men tills att han blev så dålig att han inte kunde göra någonting alls så spelade han schack på internet. Det visar att alla kan ha glädje av schack!

Hade du schackframgångar i din ungdom?

Det anordnades något som hette ”kul i fem” under sportloven i Trelleborg. Det var min första schackerfarenhet utanför hemmet. Jag var elva år första gången och slutade trea. Efter det gick jag med i Solhedens Schackklubb. Där fanns Göran Schönhult, en fantastisk bra ledare. I början var han ensam senior i klubben men han lyckades få fram en hel drös med bra juniorer. Som bäst var vi tredje bästa juniorlag i Skåne. Efter ett tag var jag bäst i klubben och i Trelleborg. Den stora tävlingen för oss på den tiden var Malmö Open och där vann jag något år ett juniorpris. Det var Conny Holst, numera välkänd ungdomsledare i Limhamns SK, och jag som delade på det. 

Hur utvecklades schackkarriären som vuxen?

Jag flyttade hemifrån och lämnade Trelleborg när jag var sjutton och då kom schacket lite på mellanhand men jag ställde alltid upp och spelade lagmatcher för Solhedens SK så länge jag kunde av geografiska skäl. Jag flyttade runt en del i Sverige och då var schacket fantastiskt. Det var bara till att gå ner till schackklubben i nya staden så hade man massor med nya vänner. Då upptäckte jag också korrespondensschack, där jag kanske har haft mina största framgångar. Jag har vunnit lag-SM med Farsta SK och har spelat med i individuella SM. Spelade också för Sverige i första korr-schack-OS som avgjordes via email. De flesta schackspelare tappar i spelstyrka efter fyrtio, femtio år. Intressant nog tycks det motsatta gälla för mig. Jag blev trea i SM för seniorer 50+ för två år sedan och gjorde nyligen ett kanonresultat i lag-VM för seniorer 50+, där jag spelade på förstabordet för Sverige. 

Hur ser du på din roll som ungdomsledare?

För mig personligen har schacket varit oerhört positivt på alla sätt, både intellektuellt och socialt och jag tror att det kan spela en positiv roll även för dagens unga, kanske t.o.m. ännu mer som en motvikt till all hets i samhället, mobilen och i sociala medier. När man slår sig ner vid brädet så är det ”det” som gäller, ingenting annat. Koncentration, strategiskt tänkande, problemlösning osv., allt sådant som vi har behov av för att utvecklas som människor. Kan jag bidraga till att få våra juniorer till att upptäcka schackets magi så är jag nöjd.

Bli först med att kommentera

Kommentera