Ordföranden informerar

capablanca

Säsongens största händelse är utan tvekan att vårt allsvenska förstalag är klart för elitserien. Inför slutsammandraget i Södertälje var förutsättningen att vi behövde fem poäng av sex. Några dagar före sammandraget kom ett beslut att en protest gått igenom, varpå en av de svåraste konkurrenterna (Uppsala) tappade två matchpoäng. Plötsligt så räckte det med 3 poäng av sex. Vi nådde dessa tre poäng och elitserieplatsen var nådd.

Den sista matchen i lag-DM var en andra höjdpunkt. Vi mötte då Kristallen och var tvungna att vinna för att förnya kontraktet. Många av våra bättre spelare, som inte deltagit tidigare under säsongen, kom nu till spel. Efter viss dramatik vann vi matchen med 8-6.

Totalt har vi haft sex seniorlag i spel. Nu kan resultaten för lagen sammanfattas. Ett lag (lag 1 i allsvenskan) blir uppflyttat. Två lag stannar kvar i sina serier (lag 1 i lag-DM och lag 3 i distriktsserien). Tre lag blev nedflyttade (lag 2 i allsvenskan, lag 2 och lag 3 i lag-DM).
Vi hade fler lag än tidigare d

en gångna säsongen. Tanken var att våra spelare skulle få större möjligheter till tävlingsspel och det skulle gå snabbare att få Elotal. Många nya spelare fick möjligheten till lagspel, men resultaten blev dock inte riktigt vad vi hoppades på.

Coronapandemin skapade olika problem, som vi inte helt kommit över ännu. Under pandemin var det ett numeriskt tapp. Vi hoppades förstås att spelarna skulle komma tillbaka efter pandemin. Så har det dock inte riktigt skett och det är ett problem som vi delar med många andra klubbar.

Under våren har Krister Lagerborg och undertecknad via Zoom genomfört en 10-veckorskurs för ungdomar. Även ungdomar från andra klubbar har deltagit. Det var den sjätte kursen på relativt kort tid. En ungdomsturnering i blixt varje vecka via nätet och Lichess ingick i konceptet.

Salar Banavi är klubbens ungdomsledare. Han leder ungdomsträning på onsdagar i vår lokal nära Södra station. Han leder även skolverksamhet på en skola i Bagarmossen.

Vårt lag i Juniorlag-DM fick möjligheten att delta i elitserien med sex lag. Där mötte vårt unga och relativt orutinerade lag ett övermäktigt motstånd. Dock lyckades vårt andralag några veckor senare i divisionen under placera sig tillräckligt bra med en fjärdeplats. Eftersom bara ett lag per klubb får spela i elitserien, så blev vårt ungdomslag åter ett elitserielag.

Årsmötet avhölls 24 maj. Två nya ledamöter (Salar Banavi och Daniel Karlberg) invaldes. Båda har sin
inriktning på ungdomsverksamheten. Viktigt inför kommande säsong blir att stärka klubben bl a genom att sprida uppgifterna i klubben bättre. Det kan handla om lagledarskap eller att träna ungdomar via Zoom eller på annat sätt.

Det kommer tyvärr inte att bli någon riktig våravslutning. Vi satsar på en höstupptakt i stället. Under året fyller klubben 70 år och jag hoppas att en grupp medlemmar med många år i klubben är taggade att arrangera en fest t ex på salongerna. Villiga arrangörer kan anmäla sig.

Med det får jag önska er en bra schacksommar.

Stockholm 2022-06-14 / Johnny Wieweg, ordförande Farsta SK

Bli först med att kommentera

Kommentera