Ordföranden informerar 20/10

Den allsvenska säsongen 2019/2020 avslutades i Växjö 16-18/10 och det blev nedflyttning för vårt förstalag. Farsta SK debuterade i elitserien säsongen 1997/1998. Den nyss avslutade säsongen 2019/2020 är den 23e efter det. Under den perioden har klubben varit utanför elitserien endast i fem säsonger. Det var tre säsonger 2005/2006 t o m 2007/2008 och sedan de två säsongerna 2011/2012 och 2012/2013. Trenden pekar på att sejouren i superettan denna gång ska bli ettårig.

Klubben protesterade flera gånger mot sammandraget 16-18/10 i Växjö med argument om bristande sportslig rättvisa i form av coronasmittans påverkan, lagens åldersstruktur, olika reserestriktioner osv. Det hjälpte inte. Det är dock nu läge att gå vidare och att se till vi själva blir mer professionella. Det ska vara eftersträvansvärt att spela i klubbens förstalag. Vi ska föryngra spelartruppen samtidigt som vi ska ha ett förstalag som kan hävda sig i konkurrensen.

Den allsvenska säsongen 2020/2021 blev uppskjuten till att ev starta efter årsskiftet. Orsaken var framför allt att det var många lag i de lägre serierna som inte ville spela eller inte kunde samla fulla lag. Om det blir spel eller inte under våren ska snart beslutas.

I det vanliga lagspelet i lag-DM är vi kvar i elitserien. Något spel i säsongen 2020/2021 kommer dock inte att ske under hösten. Under senvåren 2020 spelades ett lag-DM på nätet på Lichess i blixt (3+2) och där kom vi på fjärde plats i div 1 (högsta divisionen).

När coronasmittan bredde ut sig, flyttades verksamheten ut på nätet. Vi har deltagit i nätet på Lichess. Vårt mål har varit att spela i de högsta divisionerna och där spelar vi nu. För tillfället spelar vi i två lagtävlingar på Lichess. Söndag 25/10 spelas omgång 4 (5) av ”Swedish Chess” (3+1). Onsdag 28/10 spelas omgång 1 (4) av ”Swedish Rapid Chess” (10+2). Om vi jämför oss med konkurrerande klubbar i Stockholm, så har vi lyckats bättre i lagspelet på nätet än i det vanliga lagspelet.

Vi har av och till samlats för vår akademi, vilket alltid varit uppskattat. Vi får dock vara ärliga och inse att vi har mer arbete att göra för att få ett bra inre klubbliv.

I början av år 2020 hade vi ca 25 ungdomar i regelbunden träning på Estniska skolan och i vår lokal vid Södra Station. Sedan kom coronasmittan. Vi flyttade ut verksamheten till nätet med en turnering på Lichess och en utbildningsträff via Zoom varje vecka. Flera ungdomar var tveksamma till att flytta ut på nätet och vi drabbades av ett betydande numerärt tapp.

Vincent Berglund tvekade dock inte att följa med ut på nätet. Han är född 2011 och han har tränat flitigt. Vincent tog lördag 10/10 en fin femteplats (av 26) i junior-DM i blixt i klass D (födda 2010-2011).

Vi arrangerade under sommaren en kurs för ungdomar under 10 veckor med ett Zoom-möte och en turnering på Lichess i veckan. Under hösten pågår nu en liknande 10-veckors höstkurs. I båda kurserna har vi haft deltagare från tre klubbar.

Med det ser jag fram emot ett framgångsrikt år 2021!

Stockholm 2020-10-20

Johnny Wieweg, ordförande Farsta SK

Bli först med att kommentera

Kommentera