Ordföranden informerar

Farsta SK är en klubb för alla, men vi är också en elitklubb. Förra säsongen (2017-2018) kom vi på sjätte plats i den allsvenska elitserien. Efter det drog sig ettan (Malmö AS) och trean (Team Viking) ur seriesystemet. I det perspektivet så framstår vår insats som ännu bättre. I lag-DM så vann vårt lag div 1 förra säsongen och återkom denna säsong till distriktets elitserie. Det kan vara krävande att vara en elitklubb, men vi hänger fortsatt med.

I årets allsvenska elitserie har laget startat bättre än på länge. I tredje ronden besegrade vi ett av favoritlagen (Lunds ASK) med 4½-3½. Vi mötte även två andra riktigt bra lag i första sammandraget (Limhamns SK och Stockholms SS) och har 3 poäng efter tre ronder. Vårt andralag i allsvenska seriesystemet spelar i div 1 och har denna säsong två vinster och en förlust. Tredjelaget spelar i div 3 och har en poäng på tre matcher, men de får ta nya tag.

I säsongens lag-DM startade vi trögt med tre förluster. I fjärde ronden vann vi dock en viktig match mot SödraSASS med 9½-4½. Inför femte och sista matchen mån 28/1 räcker det med att spela oavgjort 7-7 mot Kungstornet för att vara helt säkra på att få stanna kvar i serien.

Vår akademi med föreläsningar är nu inne på sin andra säsong. Det brukar vara riktigt bra föreläsningar, men åhörarskaran får gärna vara större.

När det gäller klubbturneringar så föreslår vi deltagande i Kristallens vårturnering. Det är en mindre startavgift där, som går till prispengar i turneringarna.

Förra året 26/4 2018 spelades en vänskapsmatch för första gången mot Kristallen över 20 bord. Den matchen vann vi. Det blir en ny match i år vid motsvarande tid på våren. Datum är ännu inte bestämt. Formen för matchen blir som förra gången två partier mot samma motståndare med betänketiden 25 min + 10 sek. Spelplats blir Katarina Södra skola med start kl 18:30.

Klubbens återupptagna ungdomsverksamhet är nu inne på sin andra säsong. Vi har ungdomsträningar varje onsdag i vår lokal vid Södra station kl 18:00-19:30. Våra ungdomar gjorde tävlingsdebut för lag i Rockadenjuniorens lågstadieklass 17/11. Från årsskiftet ska vi bedriva ungdomsträning i en skola, där verksamhet bedrivits tidigare. Vi erbjöds helt enkelt att ta över en verksamhet. För att underlätta ungdomsverksamheten har vi lagt ut en del undervisningsmaterial för ungdomar på hemsidan. Vi räknar med en rejäl ökning av antalet ungdomsmedlemmar under våren.

På ungdomssidan har vi ett positivt samarbete med Kristallens SK. Våra ungdomar kan träna hos Kristallen (torsdagar och fredagar) och deras hos oss. Vi har haft schack på skolloven två dagar tillsammans med Kristallen i vår lokal vid Södra station tre gånger hittills i år (sportlovet, påsklovet, höstlovet). Vi planerar nu ett jullovsschack mån-tis 7-8/1 kl 12:00-16:00. Målgruppen är på klubbspelare i lågstadiet och mellanstadiet och vi ska försöka ha ett program som passar alla.

Datum för årsmötet är inte bestämt, men det brukar hållas runt 15 maj. Sista dag för motioner är fyra veckor innan årsmötet dvs senast ca 15 april.

Med en svällande verksamhet krävs det att fler ställer upp som ledare både vad gäller vår ungdomsverksamhet och vår verksamhet för vuxna. Det hoppas jag att alla kan förstå.

Med det får jag önska ”God Jul” och ett ”Gott Nytt Schackår”.

Johnny Wieweg, ordförande Farsta SK, 2018-12-14

Bli först med att kommentera

Kommentera