Johnny Wieweg

Johnny Wieweg

Johnny Wieweg, född 1948, pensionär, tidigare datakonsult

När lärde du dig spela schack?

Jag lärde mig spela schack när jag var tio år och gick med i en schackklubb när jag elva år. Det blev Degerfors SS, för jag bodde ju där i Värmland. Mitt första SM spelade jag 1961 när jag var tretton. Det gick inte bra, men jag åkte hem och tränade hårdare.

Hade du schackframgångar i din ungdom?

Jag deltog i tre skol-SM under min gymnasietid med goda resultat. Jag vann två gånger och kom tvåa en gång. En annan framgång var när jag vann Värmlands-DM 1965 som sjuttonåring. Det var inte junior-DM utan det var senior-DM och jag vann före två landslagsspelare (Arvid Åhrén och Royal Goude). En annan framgång var när jag vann den första versionen av Hallsbergs-turneringen (en internationell ungdomsturnering) 1965. Jag vann Regionsmästerskapet för mellansvenska regionen 1966, som var en tävling för de som vunnit sitt distrikts mästerskap. Det var samtidigt en kvaltävling till Öppna mästerskapet. Jag uppfattade det som att många spelare ansåg mig vara en farlig angreppsspelare och taktiker.

Hur utvecklades schackkarriären som vuxen?

Min främsta framgång var när jag spelade nordiska mästerskapet 1971 på Island och slutade trea. Fridrik Olafsson från Island vann. På den tiden fanns inte rankingtalen, men Sveriges schackförbund rankade de bästa spelarna i Sverige varje år. På rankinglistan 1971 var jag rankad som nr tio i Sverige. Jag vann Täbyturneringen 1975. Jag var med om att vinna allsvenska serien för lag två gånger för Solna SS (1975 och 1979). Efter hand tog studier och yrkeskarriär ut sin rätt. Jag tog min mors flicknamn som efternamn 1986. Namnet har vallonskt ursprung. Mitt tidigare efternamn var Ivarsson. Jag blev medlem i Farsta SK 1991.

Hur ser du på din roll som ungdomsledare?

Jag brinner för tanken att vidareföra mina schackkunskaper till en ny generation. Det är en fröjd att se ungdomarna utvecklas. Viktigt är dock att inpränta att framgång kräver ansträngning och möda.

Bli först med att kommentera

Kommentera