Ordföranden informerar

Coronapandemin gjorde att spelandet på nätet tog fart. Klubben har deltagit framgångsrikt i lagtävlingar i snabbschack på Lichess. Vi var framgångsrika både i den elfte och den tolfte tävlingsomgången. Dessa avslutades 22/9 resp 24/11 i båda fallen med finalspel och två fina tredjeplatser för klubben. Vi har vid flera tillfällen haft eftersnack och analyser via Zoom.

Lag-SM 2021 genomfördes med tolv lag. Vi deltog med ett lag i kvalspelet och det blev två förluster med 6-2 mot Wasa och Rockaden.

Stockholms schackförbunds lag-DM 2021/2022 startade 25/10. Tidigare hade vi bara ett lag. Nu har vi tre lag (elitserien, div 2 och div 4). Det ska ge alla våra spelare möjligheter till tävlingsspel och det kommer att gå snabbare att få Elotal.

Den allsvenska serien 2021/2022 startade 4-5/12. Vi deltar med två åttamannalag (superettan, div 1). Vårt förstalag reste till Göteborg och Helsingborg och fick med sig tre matchpoäng. Vårt tredjelag ska spela i div 4 (Stockholmsserien) och där är det femmannalag.

Under coronapandemin drabbades ungdomsverksamheten av ett stort numerärt tapp, vilket även andra klubbar gjorde. Via Zoom har undertecknad och Krister Lagerborg genomfört fem 10-veckorskurser för ungdomar (sommaren 2020, hösten 2020, våren 2021, sommaren 2021 och hösten 2021) och där ingick även en ungdomsturnering i blixt varje vecka. Zoomkurserna har varit öppna för ungdomar utifrån och vi har nu ungdomar från flera andra klubbar. Salar Banavi är vår nye ungdomsledare och han leder ungdomsträning på onsdagar i vår lokal nära Södra station.

Våra ungdomar deltog under hösten i Knatte-lag-DM (födda 2011-) och kom 4a av 10 lag. Vi deltog i Minior-lag-DM (födda 2008-) och slutade där 7a av 17 lag. I Junior-lag-DM var vi enda anmälda lag och vi blev uppflyttade till högsta serien. I Rockaden-junioren (högstadiet) blev vi 4a av fem lag. I Rockaden-junioren (mellanstadiet) blev vi 7a av tolv lag. I junior-lag-SM div 3 blev vi 7a av 9 lag. I samtliga fall var det riktigt unga lag som vi deltog med.

Här ses vårt unga lag efter Rockaden-junioren (mellanstadiet) som visar upp sina medaljer. En går i femman och de andra tre i fyran. Vincent Berglund, Ludvig Estensson, Alfred Jansson, Vilhelm Holmqvist. Foto: Lars O A Hedlund

Coronapandemin skapat olika problem, men den stora bilden är att dessa ska kunna hanteras. Fredag 10/12 läste jag att Karlstad Open kommer att införa vaccinpass. Jag förmodar att detta kommer att sprida sig och att vaccinpass snart kommer att införas på schacksalongerna. Se därför till att vara vaccinerade. Vi behöver alla spelare! Det är viktigt att svenskt schack agerar ansvarsfullt i pandemin.

Med det får jag önska ”God Jul” och ett ”Gott Nytt Schackår”.

Bli först med att kommentera

Kommentera