Rockaden-junioren 2021 för mellanstadiet, snabbschack

Här ses vårt unga lag efter Rockaden-junioren (mellanstadiet) som visar upp sina medaljer. En går i femman och de andra tre i fyran. Vincent Berglund, Ludvig Estensson, Alfred Jansson, Vilhelm Holmqvist. Foto: Lars O A Hedlund

Resultat från Rockaden-junioren, spelare födda 2009-2011 (fyller 10-12 år i år). Snabbschack 10 min + 5 sek per drag. 21 november 2021 i Schackklubben Rockadens klubblokal, Hägerstensåsens Medborgarhus. Priser till de 8 bästa lagen av 12.

”Oh no, my knight!”

På söndagen gick tävlingen för mellanstadiet och det var fullt med ungdomar i lokalen i Hägersten.

Våra unga spelare går i fyran (3st) och i femman (1) och möter motståndare från fyran, femman och sexan så vi var tvungna att sätta ambitionsnivån lite lägre denna gång. Men med 12 lag och 8 lag som skulle få pris så höll vi hoppet uppe.

Efter tuffast möjliga inledning mot Kristallens förstalag och 0-4 kom Farstalaget igång och började plocka poäng mot alla andra lag. Det kämpades friskt och det blev varmkorv och dricka i pausen, och någon bulle.

I näst sista ronden fick vi till slut en 4-0 seger som kompenserade inledningsförlusten och bärgade till slut en sjundeplats och laget fick än en gång medaljer.

Laguppställning:

Bord 1: Ludvig Estensson 4/7

Bord 2: Vincent Berglund 5/7              

Bord 3: Alfred Jansson 3/7

Bord 4: Vilhelm Holmqvist 1/7

Som vanligt är det ingen tacksam uppgift att sitta på förstabord men med 4 poäng av 7 gjorde Ludvig en riktigt stark insats. Bäste poängplockare blev Vincent på bord två som tog 5 av 7 och det är imponerande. Tuffare var det för Alfred och Vilhelm som tog 3 respektive 1 poäng på bord 3 och 4 denna gång men med tanke på motståndet helt ok.

Hur var spelet? Det börjar bli högre nivå på de högsta borden och det är inte längre så att man som åskådare ser alla finurligheter som utspelas på brädena vid en första anblick.

Svart faller inte för fällan men Vincent vinner ändå svarts dam inom några drag, men att vinna ett parti där man står på vinst är bland det svåraste som finns. Vit spelar sen lite för fort och åker på en springargaffel och blir av med sin egen dam men vinner till slut på tid! Ibland får man ha lite tur…

För övrigt: tja att utnyttja tiden rätt visade sig vara problematiskt. Vissa partier förlorades på tid men de flesta partierna spelades för snabbt. Det är lätt att dras med i motståndarens tempo (fort) och spelarna uttryckte att de inte tyckte om att motståndarna ”tänkte på min tid”. ”När de tänker på min tid kan de bara spela direkt och då behöver han inte använda sin egen tid och då tar min slut och alltså förlorar jag”. Men man tyckte också att det var jobbigt när motståndaren inte gjorde något drag på över 5 minuter!

Spända och lite nervösa gick spelarna dit; erfarenheter och medaljer rikare gick glada spelare därifrån!

Spelarna skötte sig exemplariskt under hela turneringen och stolta föräldrar och anhöriga var med under prisutdelningen.

Vid tangenterna,

Göran, Alfreds pappa.

Fotnot: uttrycket ”oh no, my knight” har skämtsamt populatiserats av IM Eric Rosen på youtube när han medvetet sätter en pjäs i slag, men det är egentligen en gillrad fälla.

Bli först med att kommentera

Kommentera