Spelarpresentation: Gunnar Hedin

Presentation:  Gunnar Hedin, född 1952, Elo-ranking 2150 (1/9-2017). Verksam som skattejurist sedan 1980.

När började du spela schack?

Jag lärde mig reglerna som 8-åring, men började inte spela på allvar förrän vid 13, då jag gick in i Farsta SK, något motvilligt. Det var pappa (som grundade klubben) och en bror som puffade på. Jag upptäckte att schack var en utmärkt intellektuell utmaning eftersom skolan ställde så låga krav redan på den tiden.

Vilka är dina främsta schackliga meriter?

Som junior var jag relativt lovande, blev juniormästare för Stockholm 1969, då var jag 16 år. Jag satsade hårt för att bli svensk juniormästare 1970, men blev bara trea. Vann gjorde Kaiszauri. Det blev några matcher i juniorlandslaget, men sen kom motgångarna…

Som senior har jag tyvärr fått hålla schackspelandet på sparlåga. Nu på äldre dar har jag blivit mer aktiv och spelar veteranschack internationellt. Jag var med i de lag som tog brons i Lag-VM på Kreta i våras och brons återigen i Lag-EM i Novi Sad i somras (2017).

Varför har du valt att spela för Farsta SK?

När man varit med så länge som jag blir klubben som en andra familj. Man byter inte ut familjer hur som helst. Det är fantastiskt att ha så många nära vänner sen 40-50 år. Jag känner folk – utanför schacket vill säga – som är något avundsjuk på mig för detta.

Vilka är dina styrkor som schackspelare?

Positionsförståelse. Tyvärr på bekostnad av taktiken, men jag får söka tröst hos den store Botvinnik som sagt att positionsförståelsen är det viktigaste. Många bittra förluster har fått mig att respektera det taktiska kunnande som exempelvis stormästaren Lasse Karlsson besitter – en gudabenådad taktiker! Och han är fortfarande en av de mest kreativa spelarna i landet.

Gunnar Hedin och Lars Karlsson

Vilken är din idol och förebild?

Jag håller Bent Larsen högt som fighter, tänkare och pedagog. Den som jag resultatmässigt och mänskligt beundrar mest är förstås Bobby Fischer, som ensam välte den ryska björnen 1972. Det var ofattbart då och är ofattbart än i dag.

Favoritcitat?

Det får bli något av Andras Adorjan, en fin schack-aforistiker. Han har sagt,

”Det finns ingen som kan spela schack. Schack är alldeles för svårt.”

Bli först med att kommentera

Kommentera