Farsta Schackklubb

 

Allsvenskan

Elitserien rond 6

2009-01-17

  Upsala ASS   Farsta SK    
1 Jonas Lundvik 2352 Niclas Hjelm
2382
0-1
2 Jan Johansson 2464 Jörgen Magnusson 2301 ½-½
3 Börje Jansson 2359 Rickard Backelin 2407 0-1
4 Fredrik Andersson 2308 Björn Jäderberg 2220 ½-½
5 Malte Burwick 2304 Kezli Ong
2320
0-1
6 Henrik Lindberg 2268 Ingemar Svensk 2259 ½-½
7 Måns Svensson 2242 Magnus Holm 2211 1-0
8 Thomas Marttala 2251 Sven Lindeman 2195 1-0
  Medelrating 2318   2287  
  Slutresultat       3½-4½

Matchreferat av Niclas Hjelm

En gång per säsong spelar Upsala ASS elitseriematch på Stadsbiblioteket, och i år var det vår tur att besöka denna spellokal. Normalt sett spelar man tydligen mitt i biblioteket, men i år pågick en utställning där, så vi spelade i ett boktomt rum på övervåningen. Vid entrén visades partierna på storbildsskärm och några av arrangörsklubbens andralagsspelare kommenterade partierna. Dessutom fanns det möjlighet för allmänheten att spela mot varandra. Det kom en hel del publik och tittade på matchen, och biblioteksmatch verkar vara ett bra sätt att marknadsföra schacket på! Jag tyckte det var en trevlig lokal och ett mycket väl genomfört arrangemang. Lustigt i sammanhanget var att vi hade tre spelare med i laget som tidigare spelat i UASS - Jörgen Magnusson, Magnus Holm och Ingemar Svensk.

Sven spelade svart i engelskt mot Thomas Marttala. Sven offrade temporärt kvalitet men såg ut att få tillbaka den i nästa drag då Marttala hittade ett drag som hämtat ur en kombinationsbok. Han flyttar inte den hotade damen utan ställer löpare i slag för tre av Svens pjäser, men inget av slagen är bra. Slår Sven damen blir han kvalitet under, men efteranalysen visade på remichanser i slutspelet. Sven missade något i den varianten, valde något annat, och förlorade snabbt. Ett oväntat och mycket snyggt drag av Marttala betydde alltså 0-1 (med våra ögon sett) efter tre timmars spel.

Björn spelade Damindiskt och efter att centrum låsts hade Fredrik Andersson terrängfördel men Björn hade kontroll över den enda öppna linjen, som bär namnet a. Björn stod väl lite sämre. Efter lite avbyten var möjligheterna uttömda och motståndaren bjöd remi. ½-1½

Ingemar mötte Henrik Lindberg i Skotskt fyrspringarspel. Efter femton drag återstod två torn och två löpare var och symmetrisk bondeställning, och jag räknade med direkt remi. Ingemar gjorde några inexaktheter och stod sämre efter det, men motståndaren fick aldrig något konkret. Med en löpare och fem bönder var var det dags att röka fredspipa. 1-2.

Rikard mötte Börje Jansson i Italienskt (eller snarare Ungerskt eftersom Börje ställde löparen på e7) och fick chansen att norpa en bonde, för vilken Börje hade visst utvecklingsförsprång. Det blev inget konkret innan Rikard fick ut pjäserna. I motståndarens tidsnöd kombinerade Rikard till sig dambyte och en andra merbonde. 2-2.

Jag gav tidigt Jonas Lundvik en isolerad bonde, och hade en liten fördel utan någon risk. Efter att motståndaren försvagat sig lite hämtade jag en bonde, som kunde återtas med klar positionell nackdel. Jonas valde ett annat sätt att ta tillbaka bonden på, men då fanns ett springardrag baklänges som gafflade dam och torn! (Björn påpekade omedelbart efter partiet att jag fick in ett liknande springardrag baklänges som gafflade Dan Cramlings dam och torn i Superettan för två år sedan. ”Baklängeshot” är svåra att se!) 3-2.

Magnus spelade Engelskt mot Måns Svensson, som alltid brukar spela vit i seriematcherna. I något som liknade Draken i förhand gjorde svart e5-e4 och vit svarade d3-d4, vilket nog är ett misstag. Efter det ser det ut som Franskt med ombytta färger. Innan Magnus fick igång den dåliga ”fransklöparen” på d2 hade svart startat ett kungsangrepp som inte gick att parera. 3-3 efter nästan fyra timmars spel.

Kezli mötte Malte Burwick i Jugoslaviskt, och efter c7-c5 och c5xd4 såg det ut som en trång Drake, där vit har en bekväm fördel. Malte skenoffrade en pjäs, och Kezli kunde välja på att ge tillbaka pjäsen eller spela med löpare och två bönder mot torn. Han valde det sistnämnda. Med fem minuter var kvar och en del drag kvar att göra bjuder Malte remi, men Kezli står bättre och övervägde aldrig att anta. Motståndarens bönder var svaga, och Kezli tog en tredje bonde och ordnade dambyte, och efter tidskontrollen hade han en helt vunnen ställning. 4-3.

Jörgen spelade svart mot Jan Johansson som valde 1. e4 c5 2. Sf3 d6 3. Lb5+. Med skenoffret  d6-d5 fick Jörgen en bekväm ställning, och partiet såg ut att vara i jämvikt hela vägen. Just efter tidskontrollen såg det ut som att Janne hade reella vinstchanser i tornslutspelet, men det var en chimär. Janne var tvungen att vinna men pressade för hårt. I ett tornslutspel med två bönder var accepterar Jörgen ett remianbud, vilket innebär matchseger. I det läget har Jörgen klart bättre kung och sannolikheten för vinst är nog större än sannolikheten för remi. 4½ - 3½

Med tre uddamålssegrar mot de tre på pappret sämsta lagen, har vi stora chanser att hålla oss kvar i Elitserien.

Efter matchen avnjöt en majoritet av spelarna indisk mat och god öl på en närbelägen restaurang.